Parohia Cobadin I

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC].Parohia “Adormirea Maicii Domnului”, Protopopiatul Medgidia, este situată în localitatea Cobadin, județul Constanța. Prima atestare documentară a localității Cobadin, o găsim pe harta Statului Major Rus din anul 1838, care consemnează printre localitățile pustiite pe linia Mangalia-Silistra și localitatea Cobadin sub numele Kabadîn. În anul 1844, pe harta unei moșii particulare se gasește menționată localitatea Cobadin sub numele de Copatin , aceasta fiind prima atestare documentară a localității pe un document românesc. O variantă legată de etimologia numelui localității Cobadin este toponimul „Cutbadin” din limba arabă, care înseamnă „monument”, o altă variantă a izvorât din dorința populaţiei romaneşti de a româniza toponimul, spunând că vine de la onomasticul „popa Dinu” de unde a reieşit toponimul popular Copadinul. Localitatea Cobadin este situată în partea de sud a judeţului Constanța, întinzându-se pe o suprafaţă de 18.841 ha , fiind definită de coordonatele geografice, paralela 44°23’ longitudine nordică și meridianul 28°29’ longitudine estică , pe un relief de podiş, făcând parte din Podişul Dobrogei. Pe raza comunei Cobadin în anul 1925 a fost ridicat un monument amplansat în centrul comunei, în memoria ostaşilor căzuți pentru apărarea Dobrogei. Un alt monument este bustul generalului Botea Ion . La recensământul din 1890 , localitatea Cobadin era formată dintr-un singur sat, cu o populație de 232 familii. În 1930, în vatra satului existau 3 comune: Cobadin, Viișoara și Negrești, cu 2 sate in subordine: Conacu și Curcani. În prezent localitatea Cobadin este alcatuită din satele : Cobadin, Viișoara, Negrești , Conacu si Curcani. In localitatea Cobadin la recensământul de la 1918, erau 384 germani, 131 turci, 550 romani, 3 diverși. În prezent localitatea Cobadin numară peste 10.000 locuitori: români, turci, tătari, aromâni si rromi. Din punct de vedere economic, localitatea este majoritar agrară, ponderea în structura suprafeței cultivate și a producției vegetale o are grâul și floarea-soarelui.

B.ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] În urma razboiului din 1977 pentru independență și a colonizării Dobrogei (1880-1881), s-au adăugat la mocanii care venisera mai înainte din Transilvania cu turmele de oi și coloniști din regat. O chemare firească i-a obligat, pentru cererile lor spirituale, la clădirea unei sfinte biserici, sub îndrumarea preotului Ion Chivu din Viișoara. Temelia Sfintei Biserici a fost pusă în luna mai a anului 1927. Sfințirea s-a făcut în anul 1937 de către Episcopul Gherontie Nicolau, arhitect a fost Vasile Belovici, pictor N. Predescu, iar primul paroh a fost Preot Marin Dobrescu . Prima atestare a parohiei este în anul 1948 și se gasește în registrele agricole ale localității Cobadin.
[ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Construcția bisericii a început în anul 1927 și s-a finalizat în anul 1937. Forma sa este de cruce cu 2 axide și o singură turlă fiind proiectată de arhitectul Vasile Belovici. Are o suprafață construită la sol de 161 mp , fiind situată pe Strada Albinelor nr 13.
[PICTURA] Pictura a fost realizată de N. Predescu pentru prima data când a fost construită biserica și a fost restaurată în anul 1973. În anul 1997 s-a refăcut pictura bisericii de către pictorul Nicolae Govoreanu, în tehnica fresco, nefinalizându-se.
[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Biserica „Adormirea Maicii Domnului” nu deţine Sfinte Moaşte, obiecte de cult, manuscrise sau cărţi vechi, pomelnice sau alte înscrieri și inscripţii.
[ȘIRUL PREOȚILOR] Preoţii slujitori ai bisericii au fost: Pr. Marin Dobrescu (1937-1972), Pr. Stelian Popescu (1972-1983), Pr. Cocoș Cornel (1983-2010-cand a fost numit postul 2), Pr. Mureșan Gheorghe (2010-prezent).

C. CIMITIRUL. Parohia „Adormirea Maicii Domnului” are 2 cimitire. Unul pe care doar îl administrează, proprietar fiind Consiliul Local Cobadin, și celalalt este nou înfiinţat, pe terenul proprietate parohială. În cimitirele parohiale nu sunt înhumate personalități bisericești sau laice de seamă.

D.ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Parohia, reprezentată prin paroh, desfășoară diferite parteneriate cu instituţiile de învățământ și cultura din localitate. Cu Liceul Cobadin a încheiat un protocol de colaborare numit „Pe meleaguri dobrogene” și un parteneriat pentru dezvoltarea spirituală și apropierea copiilor de biserică. Cu Căminul Cultural a încheiat un parteneriat pentru implementarea sărbătorilor creştin-ortodoxe și manifestarea lor in cadrul comunității. O altă colaborare a fost cu Fundaţia World Vision, în proiectul „Alege şcoala”.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a. ] Ocazional, parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară și are un grup ţintă de cateheză care a luat fiinţă o dată cu implementarea programului de parteneriat dintre Patriarhia Română si World Vision „Hristos împărtășit copiilor”. Ocazional, ajuta familiile nevoiaşe cu alimente, la diferite praznice de peste an.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Adormirea Maicii Domnului” [ADRESA] Str. Albinelor, nr.13, Comuna Cobadin, Judeţul Constanța [OFICIU PAROHIAL] Mail: parohiacobadin1@yahoo.com Nu are telefon și site oficial.

Bibliografie: Schiţa monografică, 2011, p. 53-54; p. 55; p. 59; Primaria Cobadin, Registru Agricol, 1948, poz.2; Danescu Grigore, Dicţionar geografic, economic, static și istoric al judeţului Constanța, Ed. Enciclopedica p. 25; Tuca Florian, Cociu Mircea, Monumente ale anilor de lupta și jertfă, Ed. Militară, Bucureşti 1983, p. 151-152; La Hovarii G., Marele dicţionar geografic al României; Arhiva Dobrogei, p.67; Istoricul Bisericii, „Adormirea Maicii Domnului”, p.1 ; Primaria Cobadin, Registrul Agricol, vol.1, Tip 3, poz. 50.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *