Parohia Cobadin II

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Având în vedere descoperirile consemnate dar şi elemente din istoria Dobrogei, se poate consemna că pe teritoriul Cobadinului trebuie să fi existat o aşezare importantă de tip rural din epoca romană, dat fiind faptul că localitatea se află la răspântia unor importante drumuri antice, şi anume pe drumul Tropaeum Traiani ce trece prin centrul Dobrogei. Se pare că pe aceste locuri s-au stabilit conform uzanţelor romane, soldaţi lăsaţi la vatră, care erau împroprietăriţi şi deveneau cetăţeni romani, având rolul de a opri năvălirea popoarelor barbare ce puteau ameninţa Imepriul Roman. Prima atestare documentară a localităţii Cobadin, o găsim pe harta Statului Major Rus din anul 1838, care consemnează printre localităţile pustiite pe linia Mangalia-Silistra şi localitatea Cobadin, sub numele Kabadîn. În anul 1844, pe harta unei moşii particulare se găseşte menţionată localitatea Cobadin sub numele de Copatin , aceasta fiind prima atestare documentară a localităţii pe un document românesc. O variantă legată de etimologia numelui localităţii Cobadin este toponimul „Cutbadin” din limba arabă, care înseamnă „monument”, o alta variantă a izvorât din dorinţa populaţiei româneşti de a romaniza toponimul, spunând că vine de la onomasticul „popa Dinu” de unde a reieşit toponimul popular Copadinul. Localitatea Cobadin este situată în partea de sud a judeţului Constanţa, întinzându-se pe o suprafaţă de 18.841 ha , fiind definită de coordonatele geografice paralela 44°23’ longitudine nordică şi meridianul 28°29’ longitudine estica , pe un relief de podiş, făcând parte din Podişul Dobrogei. Pe raza comunei Cobadin în anul 1925 a fost ridicat un monument amplansat în centrul comunei, în memoria ostaşilor căzuţi pentru apărarea Dobrogei. Un alt monument este bustul generalului Botea Ion . La recensământul din 1890 , localitatea Cobadin era formată dintr-un singur sat, cu o populaţie de 232 familii. În anul 1930, în vatra satului existau 3 comune: Cobadin, Viişoara şi Negreşti, cu două sate în subordine: Conacu şi Curcani. În prezent comuna Cobadin este alcatuită din satele: Cobadin, Viişoara, Negreşti, Conacu şi Curcani. În localitatea Cobadin la recensământul de la 1918, erau 384 germani, 131 turci, 550 români, 3 diverşi. În prezent localitatea Cobadin numără aproximativ 6350 locuitori: români, turci, tătari, aromâni şi rromi. Din punct de vedere economic, localitatea este majoritar agrară, ponderea în structura suprafeţei cultivate şi a producţiei vegetale, o are grâul şi floarea-soarelui.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] În anul 2000 la Parohia Cobadin I a fost transferat în postul doi de preot Pr.Axente Marian. Acesta fiind fiu al satului şi la insistenţele credincioşilor din zona de nord a localitătii, s-a adresat cu cerere Consiliului Local Cobadin, care a aprobat pentru construirea unei bisericii în zona Gării CFR Cobadin, concesionarea suprafeţei de 1200 mp., primar fiind domnul Frătea Marin. În perioada mandatului primarului defunct Corneanu Ion s-a împrejmuit suprafaţa de teren menţionată şi s-a construit o capelă cu hramul “Sfântul Apostol Andrei”. În anul 2004, cu binecuvântarea Înaltpreasfiinţitului Părinte Teodosie, capela a fost sfiinţită de către Pr.Protopop Copacenco Vasile şi Pc.Pr.Consilier Voicu Niculaie.

C. CIMITIRUL. Parohia Cobadin II cu hramul „Sfîntul Apostol Andrei” administrează un cimitir care este proprietatea Consiliului Local Cobadin. Aici există pietre funerare din sec.XIX unde sunt înhumaţi etnici germani care au locuit pe teritoriul localităţii în perioade îndepartate.

D.ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Parohia Cobadin II reprezentată prin Pr. Paroh Axente Marian, împreună cu Parohia Cobadin I, reprezentată prin Pr.Paroh Mureşan Gheorghe, desfăşoară diferite parteneriate cu instituţiile de învăţământ şi cultură din localitate. Cu Liceul Cobadin a încheiat un protocol de colaborare numit „Pe meleaguri dobrogene” şi un parteneriat pentru dezvoltarea spirituală şi apropierea copiilor de biserică. Cu Căminul Cultural a încheiat un parteneriat pentru implementarea sărbătorilor creştin-ortodoxe şi manifestarea lor în cadrul comunităţii. O altă colaborare a fost cu Fundaţia World Vision în proiectul „Alege şcoala”.

E.PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a. ]Parohia Cobadin II nu administrează și nu are sub oblăduire cămine de bătrâni, case de copii sau cantine sociale. Ocazional, parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din ţară şi are un grup ţintă de cateheză care a luat fiinţă odata cu implementarea programului de parteneriat dintre Patriarhia Română şi Fundaţia World Vision „Hristos împărtăşit copiilor”. Ocazional, ajută familiile nevoiaşe cu alimente la diferite praznice de peste an.

F. DATE DE CONTACT ALE PAROHIEI. [HRAM] „Sfântul Apostol Andrei” [ADRESA] strada Primăverii nr.133, localitatea Cobadin, judeţul Constanţa, [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *