Parohia Galeşu

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]. Parohia Galeşu se aflǎ în satul Galeşu, comuna Poarta Albǎ. Se caracterizeazǎ printr-un relief de stepǎ specific Vǎii Carasu din care face parte şi are un climat temperat-continental. Sǎpǎturile fǎcute de-a lungul Canalului Dunǎre-Marea Neagrǎ în jurul anilor 1950 au scos la suprafaţǎ o seamǎ de descoperiri arheologice, astfel fiind descoperit un mini-tezaur de aur şi bronz chiar la poalele pantei de est a Vǎii Galeşului. Descoperirea s-a fǎcut pe locul unei aşezǎri din sec. IV î. H. de origine geto-dacicǎ. Tot în 1951 a fost descoperit un fragment ceramic din perioada romanǎ târzie, început de perioadǎ bizantinǎ. De pe locul La Suta, la nord-est de Galeşu s-a extras material ceramic de dinaintea administraţiei romane iar la aproximativ 3 km nord-est de Galeşu, pe latura de rǎsǎrit a Vǎii Nazarcea au fost aduse la suprafaţǎ fragmente de amfore, olane, pietre de epocă romanǎ. Aceeaşi ceramicǎ de epocǎ romanǎ a fost descoperitǎ şi în zona numitǎ La Cenuşǎrie, pe versantul vestic al Vǎii Nazarcea. La aproximativ 200m nord de locul La Cenuşǎrie, în apropiere de fântâna ce însoţeşte grupul de clǎdiri din Valea Nazarcea, au fost identificate urme ale unei aşezǎri civile din timpul migraţiei popoarelor. Istoricul Alexandru Arbore aducea în discuţie în Analele Dobrogei din iulie-septembrie 1923, o hartă ruseascǎ de la 1838 în care satele Alakap şi Nazarcea apar ca devastate în urma rǎzboaielor ruso-turce. Marele Dicţionar Geografic al României apǎrut în 1901 sub semnǎtura lui George Ioan Lahovari descria satul Nazârcea ca fiind situat la 5 km distanţǎ de satul de reşedinţǎ. 65 de ha din suprafaţa satului erau locuite de 94 de familii, însumând un numǎr de 333 de persoane. Acelaşi Dicţionar ne aduce la cunoştinţǎ existenţa unui deal din Plasa Medgidia ce poartǎ acelaşi nume de Nazarcea, înǎlţimea maximǎ fiind de 100m. În 1926 Nazarcea fǎcea parte din comuna Alacap, şi aparţinea de Plasa Medgidia, însa în 1930 apare ca fǎcând parte din comuna Basarabi. Vechea denumire a satului Nazarcea-Galeșu era datǎ de originea transilvǎneanǎ a coloniştilor gǎlǎşeni din zona Sibiului, stabiliţi aici , unii dintre ei destul de înstǎriţi. Astǎzi satul Galeşu aparţine de comuna Poarta Albǎ, judetul Constanţa.

B.ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica din satul Galeşu a fost înfiinţatǎ ca parohie misionara şi are hramul “Naşterea Maicii Domnului”. A fost ridicatǎ cu sprijinul primarului Sîntion Nicolae, dar şi cu ajutorul financiar al Consiliului Judeţean Constanţa. Lucrǎrile au începur în octombrie 2005 şi s-au încheiat în aprilie 2006. Locul pe care se aflǎ astǎzi biserica a fost donat de cǎtre Primǎria Poarta Albǎ şi sfinţit în toamna anului 2005 de cǎtre Protoiereu Vasile Copacenco, Protoieria Medgidia, împreunǎ cu un sobor de preoţi. Sfinţirea bisericii a avut loc la data de 27 mai 2006, slujba fiind oficiatǎ de Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, împreunǎ cu un sobor de preoţi şi diaconi. La sfinţire au participat Primarul comunei Poarta Albǎ dar si reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Constanţa. [ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Construcţia bisericii a fost realizatǎ în formǎ de corabie. Zidǎria este fǎcutǎ din BCA iar acoperişul este din tablǎ. Biserica dispune de o suprafaţǎ totala de 90 mp.
[PICTURA] În prezent biserica nu este pictatǎ.
[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Biserica nu deţine Sfinte Moaşte, manuscrise sau cǎrţi vechi.
[ȘIRUL PREOȚILOR] În prezent biserica are ca preot slujitor pe Pǎrintele Paroh Podgorencu Cristian Ionuţ.

C.CIMITIRUL. Parohia Galeşu nu dispune de cimitir parohial, înmormântǎrile se oficiazǎ în cimitirul comunei Poarta Albǎ.

D.ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E.PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a. ] În parohia misionară Galeşu se organizeazǎ cateheze cu enoriaşii, mai ales în perioada posturilor de peste an.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] “Naşterea Maicii Domnului” [ADRESA] sat Galeşu, comuna Poarta Albǎ, judetul Constanța [OFICIU PAROHIAL] Email- parohiagalesu@yahoo.com. Nu are telefon și site oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *