Parohia Șipotele

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂȚII/ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Satul Șipotele este situat la circa 6k m vest de comuna Deleni pe DN.Constanța-Ostrov. Este așezat pe albia unui fost pârâu al Dunării, ce curgea din Dunăre de la Vlahi până la Mangalia,vărsându-se în Marea Neagră. În trecut, pe vremea turcilor ce s-au stabilit în prejma marii cișmele ce se află în sat în partea de est, Șipotele a purtat numele de Ghiolpunar (Balta Cișmelei). Probabil că atunci când au năvălit turcii, izvorul nefiind captat și cu un debit foarte mare de apă, inunda valea unde este în prezent satul, alcătuind un lac artificial, determinându-i pe turci să o numească ,,Balta Cișmelei“. Împăratul Traian alimenta cu apă printr-un canal cetatea Adamclisi, tot de la cișmeaua din Șipotele.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRI EI] În anul 1931, prin aportul credincioșilor s-a construit o frumoasă biserică din piatră și cărămidă, cu o singură turlă. Arhitectul nu se cunoaște. În fața bisericii a fost construită o clopotniță în anul 1937, având un clopot în greutate de 75kg.
[PISANIE] ,,Cu Vrerea Tatălui, cu Lucrarea Fiului și cu Mijlocirea Sfântului Duh, a fost zidită această Sfântă Biserică întru slava lui Dumnezeu și întru cinstirea și pomenirea Sfinților Împărați Contantin și Elena în anul 1935.
[PICTURA] Lucrările de pictură și restaurare desfășurate între 2000-2001, au fost executate în tehnica ,,ulei”, în vremea Arhiepiscopului Lucian al Tomisului de către pictorii Paraschiv Bejan și Gheorghe Mihai din Galați, Paroh fiind Pr.Alexandru Daniel, cu contribuția credincioșilor din parohie. Sfințirea picturii și renovării exterioare s-a săvârsit cu osârdie Dumnezeiască de către Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului”.
[ANEXE] Clopotnița detașată de biserică, este construită din piatră și învelită cu țiglă, în anul 1937. Casa parohială a fost cumpărată de către un enoriaș din parohie, Sandu Victor, și apoi donată bisericii în anul 1920. Renovându-se de către Pr.Paroh Stan Marius Vasile în vara anului 2014, cu sprijinul câtorva familii de enoriași din parohie.
[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Biserica nu deține obiecte de valoare.
[ȘIRUL PREOȚILOR] Onea Ilie (primul preot al parohiei), Begu Lucian, Mihail Nicolae, Dumitru Gabriel, Daniel Alexandru (1993-2013). Din 01 Nov.2013 deservește biserica Pr.Paroh Stan Marius-Vasile.

C. CIMITIRUL. Parohia nu are înmormântate personalități bisericești sau laice în cimitir.

D. ACTIVITATI CULTURALE ȘI FILANTROPICE. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE, Ș.A.] Ocazional, parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfinții Împărați Constantin și Elena”; [ADRESA] Str.Bisericii, Sat. Șipotele, Com. Deleni, Jud. Constanța; [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *