Parohia Tufani – Filiala Furnica

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V.GEOGRAFIC, ISTORICO – DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Satul Furnica aparține de comuna Dumbrăveni, județul Constanța și se află pe hartă la granița de Sud, la aproximativ jumătate distanței dintre orașele Mangalia și Ostrov, la departare de frontiera cu Bulgaria de circa 2 km și de orașul Constanța de 78 de km. În urma războiului din 1877, au început să vină locuitori din Regat, pe lângă oierii din Transilvania, care veneau cu turmele la păscut. În 1904 coloniștii din județul Vlasca și Teleorman s-au așezat definitiv, apoi li s-au adăugat și olteni, înființând satul în acest fel. În număr de 30-40 familii în 1906, au început construcția Bisericii satului.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Primul preot a fost Stefănescu. Biserica s-a ridicat cu contribuția locuitorilor și s-a sfințit în 26 septembrie 1909. Meșteri au fost: Ilie Marsavela-tâmplar, fierar și armurier, ucenic Adolf N. Dante, zidar armeanu Teodor Leron. Ctitori: Moș Sandu Stoica, Ion Militaru, Stefana Popescu și alții. În războiul din 1916-1918, Biserica a fost prădată și profanată de turci și în 1918 a fost resfințită de protopopul din Cuzgun. În 1968, din inițiativa preotului paroh din Dumbrăveni-Stelian Popescu, a fost renovată total, cu concursul enoriașilor și un ajutor de 5000 lei din partea Sfintei Episcopii a Dunării de Jos, Galați. Resfințirea s-a făcut de către delegatul Sfintei Episcopii, protopopul de Constanța Codreanu Nicolae, pe data de 15 decembrie 1968. Au ajutat la acest întreg Consiliu Parohial și epitropul din filiala Furnica și satul parohiei Dumbrăveni. În anul 2010 au început lucrările de întreținere a Bisericii, s-a restaurat și pictat de către pictorul Ionel Cristescu pe cheltuiala domnului Ciocoiu Gheorghe și a enoriașilor împreună cu preotul paroh Bobaru Vasile. Slujba de sfințire s-a făcut de către I.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în ziua de 9 Mai 2011, împreună cu protopopul Cloșcă Marin și un sobor de preoți și diaconi.
[ȘIRUL PREOȚILOR] Pr. Buleica Victor, Stelica Popescu, Cojocaru Vasile, Stancu Vasile, Barbu Vasile, Mocanu Ion, Stancu Vasile, Fratica Constantin, Ionita Lucian, Cretu Daniel, Dumitru Gabriel, Toader Marian, Bobaru Vasile.

C. CIMITIRUL Biserica satului deține cimitir dar nu exsistă date privind istoricul lui sau alte personalități înmormântate aici.

D. ACTIVITATI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ]. Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE S.A.] Nu este cazul.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE [HRAM] „Sfântul Nicolae”; [ADRESA] Sat Furnica. Loc.Furnica jud.Constanța; [OFICIUL PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *