A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V.GEOGRAFIC, ISTORICO – DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Satul Tufani este situat în partea de sud a județului Constanța, la o distanța de 75 km față de municipiul Constanța și la 50 km de Medgidia, orașul cel mai apropiat. Satul se învecinează la est cu satul Petroșani, la sud cu satul Furnica, la vest cu satul Șipote iar la nord cu comuna Deleni. Drumul de interes local este Constanța-Ostrov, care asigură legătura satului cu reședinta județului. Satul Tufani este situat într-o zonă
deluroasă, cu relief de podiș specific platformei podișului Cobadin. Resursele pe care se bazează potențialul economic al satului sunt numai resurse proprii (terenuri arabile, pășuni, fânețe, păduri, produse animaliere și vegetale).
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Locașul de cult se află situat în partea de sud a satului, pe un loc cedat de credincioși, care până la cedare era folosit pentru grădină de zarzavat. Piatra de fundație s-a pus în anul 1913 și a continuat construcția până la începutul primului război mondial, când era ridicată și acoperită. Din cauza războiului și pentru că locuitorii satului au fost nevoiți să se refugieze din fața frontului pe alte meleaguri, lucrarea s-a sistat până în anul 1922, când s-au înapoiat o parte din locuitori și cu mari eforturi și sacrificii mai întâi cu refacerea căminelor lor au reușit să mai strângă fonduri și să continue construcția lăcașului, au tencuit exteriorul, apoi interiorul, tâmplăria și pictura, lucrări care au durat până în anul 1923, 17 august, când au fost complet terminate, după care a urmat sfințirea primului hram de „Adormirea Maicii Domnului”.
[ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Acest locaș este construit în formă de cruce cu trei turle, piatră, cărămizi, învelit cu eternită de către un maistru pe nume Nicolae Seceli. Arhitectul clădirii este necunoscut. A avut o singură reparație la boltă care fusese făcută din cărămidă și care în urma cutremurului din 10 noiembrie 1940 s-au produs fisuri și spre a nu fi un pericol de prăbușire pentru credincioși s-a înlocuit cu șipci și tencuială în anul 1957.
[ANEXE] Clopotnița a fost construită tot prin îndemnul credincioșilor, din piatră și cărămidă cu tablă galvanizată în anul 1926. Ctitorii au fost: Radu Tudorache, Ion C. Barbu, Ilie Candea, Ion Calin, Constantin Mitroi, Ilie Sanda, Stan Tudorache, Tudor Badeta, Constantin Barbu, Valer Taranusi, Constantin Badita. În anul 2011 s-au făcut alte lucrări de renovare a interiorului Bisericii, cu ajutorul domnului Primar Gascan Cristea, ducându-se la finalizare. [PICTURA] Pictura s-a executat în anul 1922 de către Gh. Mihăescu, pictor autorizat în stil modern, care se menținea fără de bolta de care am amintit mai sus, reparată și rămasă fără pictură din anul 1957. În anul 2012 s-a repictat interiorul Bisericii de către pictorul Ionel Cristescu, pe cheltuiala domnului Cioroiu Gheorghe și a enoriasilor împreună cu Preotul BobaruVasile. Slujba de sfințire s-a făcut de către I.P.S. Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, în ziua de 29 aprilie 2012, împreună cu Protopopul Cloșcă Marin și un sobor de preoți și diaconi.
[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Parohia poseda o evanghelie în limba română cu litere chirilice, care se crede a fi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, provenită de prin părțile argeșene între anii 1925-1930. Nu se cunoaște donatorul ei, având la început și sfârșitul ei file lipsă, pentru care nu se poate da o identificare precisă.
[ȘIRUL PREOȚILOR] Tucă Vasile, Axinte Vasile, Banciu Ștefan, Crețu Daniel, Toader Marian, BobaruVasile.
C. CIMITIRUL. Nu există date privind istoricul lui sau personalități înmormântate aici.
D. ACTIVITATI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ]. Nu este cazul.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE S.A.] Ocazional, parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din eparhie și țară și are un grup de cateheză, format odată cu implementarea Proiectului Patriarhiei Române și Organizația World Vision România,, Hristos împărtășit copiilor”.
F. DATE DE CONTACT PAROHIE [HRAM] „Adormirea Maici Domnului”; [ADRESA] Loc. Rariștea, Str. Principală nr.1, loc. Tufani, Jud. Constanța; [OFICIUL PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.
Surse Bibliografice: Toate datele au fost culese de la bătrânii satului. Acte sau documente nu există.