Parohia Urluia

A.ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. Parohia Urluia este situată în comuna Adamclisi și face parte din Protoieria Altinum. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V.GEOGRAFIC, ISTORICO – DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Localitatea Urluia, Comuna Adamclisi se află la distanța de 68 Km față de municipiul reședință de județ,Constanța, la 47 Km față de municipiul Medgidia, cea mai apropiată așezare urbană și la 65 Km față de municipiul Ostrov, situată lângă Dunăre. Numele “Urluia”, vine de la Râul Urluia care era un curs de apă, afluent al Dunării, care pornea din localitatea Mereni și care se devărsa în localitatea Aliman, având afluenți de stânga ceairul și afluenți de dreapta Valea Baciului.

 

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI]

În acest sat este o biserică veche neterminată, începută în anul 1933 de către P.C. Preot Lembrău Constantin și oprită în anul 1939, datorită vremurilor tulburi din vremea aceea. La dorința expresă a credincioșilor din acest sat și nefiind fonduri necesare de a finaliza biserica veche, în anul 1997 s-a început construirea unei biserici mai mici de către P.C. Preot Mustață Marius.

Din anul 1999 lucrările au fost preluate de către P.C. Preot Corleancă Ștefan și finalizate în anul 2000 iar sfințirea a avut loc pe data de 22 iulie 2001 de către Înaltpreasfințitul Teodosie Arhiepiscopul Tomisului. În anul 2006, datorită terenului biserica a suferit câteva crăpături serioase, fiind nevoie de lucrări de subzidire efectuate sub stricta atenție a Domnului Inginer Mihăileanu al Arhiepiscopiei Tomisului. În anul 2010 a fost renovat exteriorul bisericii unde au fost schimbate geamurile cu termopan.
[ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Sfânta biserică este dreptunghiulară, în formă de navă, lungă de 13 m și lată de 5 m, este construită din chirpici iar acoperișul învelit cu ţiglă și dispune de o turlă mică învelită cu tablă.
[PICTURA] Biserica a fost pictată în anul 2001 în stil bizantin în tehnica tempera de către P.C. Preot Corleancă Ștefan, pictor fiind Dăsagă Gheorghe.
[ANEXE] Clopotnița, ridicată în anul 2000, este din stâlpi de beton, înaltă de 12 m şi dispune de un clopot mai mic. În anul 2009 s-a ridicat camera pentru instalarea centralei termice. Nu are casă parohială
[OBIECTE DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Biserica nu deține obiecte valoroase.
[ȘIRUL PREOȚILOR] Pr. Preoțescu Gheorghe (1898 – 1934), Pr Lembrău Constantin (1934 – 1947), Pr. Țilea Sergiu (???? – ????), Pr. Cezar Constantin (1976 – 1987), Pr. Cloșcă Marin (1987 – 1990), Pr. Diacu Ștefan (1990 – 1996), Pr. Mustață Marius (1996 – 1999), Pr. Corleancă Ștefan din (1999 – 2011), Pr. Codreanu George Constantin (2011 – 2014), Pr. Manta Ioan din 2014 până în prezent.

C. CIMITIRUL. În cimitirul parohiei noastre nu sunt înmormântate personalități bisericești sau laice.

D. ACTIVITATI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu se cunosc activități culturale și filantropice în trecut.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL – MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE s.a.] Ocazional, parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară și are un grup de cateheză cu copiii din parohie după modelul ,,Hristos împărtășit copiilor”.
F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [ HRAM ] „Sf. Ap. Petru și Pavel”; [ADRESA] Str. 22 Iulie 2001, nr. 3, comuna Adamclisi, sat Urluia, județul Constanța. [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *