Parohia Coslugea

A. ISTORICUL COMUNITĂŢII PAROHIALE. Parohia Coslugea este situată în comuna Lipniţa, judeţul Constanţa şi face parte din protopopiatul Altinum. Numele topice din Dobrogea au fost cele iniţiale (Coslugea – Coslugeni, Vlahchioi – Vlaheni, Satu-Nou – Satnoieni), cele terminate în eni situate pe braţul Borcea fiind derivate din originalele dobrogene, dintre care unele aparţin toponimiei otomane. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V.GEOGRAFIC, ISTORICO – DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Satul Coslugea este aşezat în partea de sud a judeţului Constanţa, departe de oraşul Constanţa, la circa 110 km. Este, de asemenea, la 3 km depărtare de şoseaua naţională, care leagă oraşul Constanţa, de comuna Ostrov. În partea de răsărit a satului, este comuna Oltina, la o distanţă de 7 km spre Sud, comuna Lipniţa, la Vest – satul Canlia, la Nord Satu-Nou. Satul Coslugea ţine de comuna Lipniţa şi este aşezat pe o vale. De o parte şi de alta străjuiesc dealuri nesfârşite, care în trecut erau lipsite de vegetaţie. Odată cu instalarea noii orânduiri de stat, au devenit mai productive. S-au plantat vii şi pomi fructiferi şi terenul pentru agricultură, a fost mult îngrăşat prin substanţe chimice. Despre istoricul satului Coslugea am cules următoarele date de la nişte bătrâni, care la data actuală ar fi avut peste 145 de ani. Privitor la întemeierea acestui sat se spune că prin1832, câteva familii de mocani, din satul Răşinari din Transilvania, au coborât cu oile la păşunat şi trecând Dunărea la o depărtare de 9 km, au înfiinţat acest sat, la început cu 30-40 de familii.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Tot atunci au făcut şi o bisericuţă din pământ bătut şi au acoperit-o cu scândură. Acea Biserica ruinându-se, obştea satului s-a gândit la una nouă, care a fost începută în anul 1900, iar în anul 1903 a fost sfinţită. Biserica a fost construită din piatră brută de la temelie până la acoperiş, cu turlele de cărămidă arsă. În timpul construcţiei preot era Nicolae Ştefănescu, venit din Ostrov. Biserica a fost înzestrată atunci cu două clopote mari şi unul mai mic de la fosta bisericuţă, pe care îl avem şi azi. În timpul războiului din 1916 – 1918 armatele germane au luat clopotele mari, rămânând cel mic, cu inscripţia 1844. În anul 1935 bisericii i s-a făcut o reparaţie generală la acoperiş, pictură, uluce şi tencuieli exterioare. Preot era BălaişVasile, care a primit un ajutor de 25.000 de la stat, iar 25 mii lei contribuţia obştii din sat. Cutremurul din 1940 a făcut mici crăpături la ziduri care s-au astupat odată cu reparaţia generală, făcută tot sub grija pr. BălaişVasile în vara anului 1974. Biserica este în formă de cruce, acoperită cu tablă. Părintele Pătraşcu a început reparaţia bisericii, părintele Caşin Marian a continuat reparaţiile capitale, iar părintele Aruştei George Daniel a început pictura bisericii.
[PICTURA] Pictura în stil bizantin, a fost executată de fraţii Anton şi Petru Serafim din Bucureşti. Biserica a suferit mari stricăciuni la cutremurul din 4 Martie 1977. Devizul pentru reparaţii este întocmit, valoarea lui se află la bancă şi se aşteaptă aprobările pentru începerea reparaţiilor.
[ȘIRUL PREOȚILOR] Pr. Nicolae Ştefănescu, Pr. Bălaiş Vasile, Pr. Man Mihai, Pr. Pătraşcu Adrian , Pr. Caşin Marian, Pr. Aruştei George Daniel.

C. CIMITIRUL. Parohia nu deține cimitir.

D. ACTIVITĂŢI CULTURALE ŞI FILANTROPICE IN TRECUT [ACTIVITĂȚI CULTURALE, FILANTROPICE]. În seara de lăsatul secului – strigarea peste sat, în ziua Sfântului Toader, se fierbe porumb şi se împarte pentru cei adormiţi; cu ocazia sărbătorilor de iarnă copii din familiile nevoiaşe primesc daruri din partea mai multor persoane cu suflet mare.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE S.A.] Împărţirea de broşuri, cărţi de rugăciuni, icoane, candele, iconiţe, cruciuliţe primite în dar din partea Sfintei Biserici. Implicarea copiilor la sfintele sărbători, să participe activ cu rugăciunea şi cântarea în comun a cântărilor bisericeşti şi a rostiri rugăciunilor din cadrul Sfintei Liturghii şi nu numai.

F.DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] ,,Sfânta Treime“; [ADRESA] Strada principală, sat Coșlugea , comuna Lipniţa , judeţul Constanţa, [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *