Parohia Crângu

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V.GEOGRAFIC, ISTORICO – DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia Crângu este situată în comuna Ion Corvin și face parte din Protoieria Altinum, se află în apropierea Mânăstirii Sf.Ap.Andrei. Localitatea Crângu are 40 de familii.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. Parohia Crângu a fost filia Parohiei Ion Corvin. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica este nouă, în formă de cruce, zidită din cărămidă cu ajutorul Primăriei Ion Corvin, pe un teren donat de primărie din curtea școlii, preot fiind Dumbravă Iulian. A fost sfințită în anul 2008 pe 20 iulie, de către I.P.S.Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, preot fiind Boarță Vasile Emilian și Protopop Cloșcă Marin. D-na Rădulescu Marcela, Primar al Primăriei Ion Corvin, a dotat Biserica cu cele necesare.
[ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Sfânta biserică este în formă de cruce, având o lungime de 15m și o lățime de 7m, o singură turlă, și este acoperită cu tablă galvanizată.
[PICTURA] Biserica este în curs de pictare, lucrare de care se ocupă actualul preot Iamandi Ionel Aladin.
[ANEXE] Clopotnița este din cadru metalic acoperit cu tablă galvanizată.
[OBIECTE DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Biserica nu deține obiecte valoroase.
[ȘIRUL PREOȚILOR] Pr. Dumbravă Iulian, Pr. Boarță Vasile Emilian, și în prezent Pr. Iamandi Ionel Aladin.

C. CIMITIRUL. În cimitirul parohiei nu sunt înmormântate personalități bisericesti sau laice.

D. ACTIVITATI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu se cunosc activități culturale și filantropice în trecut.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE s.a.] Ocazional, parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară și are un grup de cateheză cu copiii din parohie după modelul ,,Hristos împărășit copiilor”.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sf. Ilie”; [ADRESA] Str. Principală, comuna Ion Corvin, Loc.Crângu, județul Constanța. [OFICIU PAROHIAL. NU SE INDICA NUMERE SAU ADRESE DE EMAIL PERSONALE] Nu are telefon și site oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *