A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V.GEOGRAFIC, ISTORICO – DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia este situată în Podișul Oltinei, în partea de sud a județului Constanța, la doar doi kilometri de ținutul bulgăresc cu care se învecinează în partea sudică. La nord, ținutul parohiei este mărginit de satul Dobromir Vale, la est de satul Lespezi, iar la vest de orașul Băneasa. Denumirea acesteia este de origine bulgară, „Dobromir” fiind format din adjectivul „dobrii” = „bun” și substantivul „mir” = pace, conferit după intrarea Dobrogei în componența României, pentru a comemora locuri din Bulgaria unde au fost lupte puternice în Războiul de Independență. În această localitate, pe lângă elementul geto-dac s-au stabilit tătari veniți din Crimeea, turci și câteva familii de bulgari. În anul 1888, românii din Transilvania au fugit din Imperiul Austro-Ungar, s-au așezat inițial în ținuturile Ialomiței, muncind la fostele moșii boierești, iar când Dobrogea a fost eliberată, acești români transilvăneni s-au retras aici, fiind împroprietăriți și în satul Dobromir. Încă din acele timpuri ocupațiile principale ale oamenilor de pe aceste meleaguri au fost agricultura și creșterea animalelor.
B. ISTORICUL BISERICII. [ISTORIA ZIDIRII EI] Deoarece credincioșii ortodocși din Dobromir Deal (mocanii veniți din Transilvania stabiliți în aceste locuri) se duceau regulat la Biserica Ortodoxă din Asarlâc (denumirea actuală „Cetatea”), aflată la 10 km depărtare, în anul 1906 a fost pusă piatra de temelie a bisericii din Dobromir Deal, ce a fost finalizată în anul 1923, cu ajutorul meșterului Anastase Cosma, venit în aceste locuri din Macedonia.
[PICTURA] Pictura bisericii a fost realizată în stil neobizantin de Vasile Mărgărit din Tulcea, în anul 1924. Lăcașul a fost sfințit în același an de către Episcopul Ilarie Teodorescu, primind hramul „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”. Factorii climatici au afectat construcția ridicată în primele decenii ale secolului XX și, din lipsă de fonduri, aceasta nu a beneficiat de reparații timp de aproape 100 ani. După anul 1952, locuitorii satului Dobromir Deal s-au constituit într-o cooperativă agricolă de producție, care le-a adus o situație materială foarte bună și prin care și-au ridicat nivelul de trai sau de educație.
Însă, odată cu industrializarea rapidă de tip sovietic, prin anii 70, perioadă în care s-a mărit șantierul naval, s-a dezvoltat flota comercială și s-au construit multe uzine, mulți dintre locuitorii satului, în special cei tineri, au migrat către centrele urbane, rămânând în sat cei bătrâni. În prezent satul ce are o populație de cca 370 suflete este locuit preponderent de vârstnici, la școala din localitate fiind înscriși aproximativ 45 elevi, care desfășoară cursuri în învățământul simultan. Abia în perioada 2011-2014, pr. Anei Nicolae, cu sprijinul financiar al consiliului local și din fondurile proprii ale edilului localității, Eugen Iliescu, biserica – prevăzută cu cinci încăperi, clădită pe o suprafață de 262 mp, construită din piatră și cărămidă, în formă de cruce, cu trei turle, două în faţă şi una în spate, pe care sunt montate trei cruci din metal, – a fost reabilitată: s-a refăcut tencuiala, s-a montat parchet, a fost acoperită cu tablă galvanizată și a fost refăcută clopotnița. La finalizarea lucrărilor, în data de 30.08.2014, biserica a fost sfințită în forma sa actuală de Înaltpreasfinția Sa Dr. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. La aceeași dată, a fost hirotonit diacon cel care ulterior avea să devină preot paroh al Parohiei Dobromir, Pr. Daniel Stroe.
[ANEXE] Clopotnița, reabilitată odată cu biserica, în perioada 2012-2014, se află la intrarea în curtea locașului de cult și este construită din aceleași materiale, cărămidă și piatră, acoperită cu tablă galvanizată. În curtea bisericii se află casa parohială, donată în anul 1936 de către obștea satului. Aceasta are 6 încăperi și o suprafață de aproximativ 105 mp și este construită din piatră și chirpici. A fost reabilitată de preotul paroh Gavrilă Ionuț în perioada 2008-2011.
[OBIECTE DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Nu este cazul.
[ȘIRUL PREOȚILOR] Pr. Mocanu până în anul 1950 (din spusele bătrânilor a fost împușcat de legionari); Pr Culicovschi 1950; Pr Nita; Pr Ceapa; Pr Virgil Nicolae; Pr Picu Viorel 1970; Pr Bulai Petrica (1977- 1998); Pr Guzu Cladiu (1998 – 2004); Pr Gavrila Ionuț (2005 – 2010); Pr Anei Nicolae (2010 – 2014); Pr Stroe Daniel (01.09.2014 până în prezent).
C. CIMITIRUL. Cimitirul a luat ființă odată cu punerea pietrei de temelie a Bisericii, în anul 1924. Nu sunt personalități bisericești înmormântate aici.
D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE s.a.] În Parohia Dobromir se desfășoară un program de catehizare a enoriașilor și nu numai și vizite pastorale la domiciliul credincioșilor.
F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”; [ADRESA] Loc. Dobromir Deal, strada Cișmeaua Mare, jud. Constanța; [OFICIU PAROHIAL. NU SE INDICĂ NUMERE SAU ADRESE DE EMAIL PERSONALE] Nu are telefon și site oficial.
Bibliografie: Arhivele Naţionale Constanţa; – Wikipedia.org/wiki/comuna_dobromir_constanţa; recensământul populaţiei 2011- structura demografică a populaţiei, Numărul şi repartizarea teritorială a populaţiei, Naţionalitatea – Institutul Naţional de Statistică.