Parohia Dumbrăveni

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V.GEOGRAFIC, ISTORICO – DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia Dumbrăveni, cu hramul „Sf. Cuvioasă Parascheva” este situată în satul Dumbrăveni, comuna Dumbrăveni, Jud. Constanța. Comuna Dumbrăveni este situată pe hartă la aproximativ jumătatea distanței între cele două puncte de trecere a frontierei de sud a României, Mangalia-Ostrov, la numai 200 m. liniari de frontiera cu Bulgaria. Distanța față de Constanta -74 de km. Ca așezare, este dispusă pe deal, vale și iar deal, având în partea de vest un brâu de pădure formată din corn, stejar, carpen, tei, ce îi dă o înfățișare pitorească și o climă foarte bună și sănătoasă. I se mai spune și „Sinaia Dobrogei”. Primele așezări omenești de aici din sat au fost ale ciobanilor din Transilvania care treceau munții Carpați și veneau cu oile la pășune, trecând pe la Vadul-Oilor, Hârșova, și căutau locuri de pășunat. Pentru un mic tribut plătit turcilor din Dobrogea, ei se așezau cu târlele unde le convenea și pe măsură ce veniturile le sporeau, constuiau case și se așezau statornic aici. După Razboiul de Independență din 1877, când Dobrogea este anexată României, încep să vină și coloniști din Oltenia, Teleorman și Vlasca. Preocupările lor erau agricultura, creșterea vitelor, albinăritul, cultura de pomi fructiferi și vița de vie. Legende cu privire la întemeierea satului nu se cunosc.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] A fost necesară întâi așezarea oamenilor, a construcțiilor de locuințe și apoi s-a hotărât să se înceapă și ridicarea unei biserici pentru trebuințele sufletești. Pe locul din centrul satului, mai ridicat, nu era nimic. Aici au hotărât să așeze temelia bisericii. În anul 1894, mocanii Barsu Ion zis Gogea, Peteu Gheorghe, Balaneanu Ștefan, Ion Clinciu și coloniștii din Vlasca și Teleorman, au fost inițiatorii construirii bisericii. Preot al satului când a început ridicarea bisericii era Pr. Radu Bulaceanu; din comitet făceau parte Dumitrescu Tănase, cântărețul Petrescu Ion, Nicolae Gardesteanu, Nicolae Vasile. Costurile edificării bisericii au fost suportate de către enoriași. Biserica a fost construită din piatră și cărămidă și acoperită cu eternită. Are formă de navă. Catapeteasma a fost lucrată de meșterul Ilie Marsavela;

[PICTURA] Pictura a fost executată de pictorul Mladineanu din București în stilul renascentist. Constructia a fost terminată în doi ani. În 1896 a fost sfințită de către Episcopul Nifon al Dunării de Jos-Galați.

Clopotnița a fost construită din piatră și acoperită cu țiglă în anul 1940 sub parohiatul Pr. Victor R. Bulaceanu, din Comitetul de construcție făcând parte Nicolae Posirca, Vasile Stoian, Ilie Vlad și alții, costurile construcției fiind suportate de către enoriași.

C. CIMITIRUL. În cimitir nu sunt înmormântate personalități bisericești sau laice.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] S-a predat o perioadă religia în școală unde s-a făcut un cor de colinde cu copiii, s-au susținut activități catehetice în biserica parohială. În fiecare an se susțin cu făină și grâu căminele de bătrâni și copii din țară.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE s.a.] Nu este cazul

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sf. Cuvioasa Parascheva”; [ADRESA] Com. Dumbrăveni, Jud. Constanța; [OFICIU PAROHIAL. NU SE INDICĂ NUMERE SAU ADRESE DE EMAIL PERSONALE] E-mail: parohiadumbraveni@gmail.com. Nu are telefon și site oficial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *