A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. Parohia Movila Verde este situată în comuna Independența și face parte din Protoieria Altinum. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V.GEOGRAFIC, ISTORICO – DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Localitatea Movila Verde face parte din comuna Independența, situată în Podișul Negru Vodă, și se află la o distanță de 50 km de orașul Constanța. Este așezată între comunele Plopeni la est, Independența la vest, Negrești la nord, iar la sud orașul Negru Vodă.
Statul Movila Verde se numea înainte Kizil Murat ceea ce în limba tătară înseamnă Murat cel Roșu și a fost locuită numai de tătari până în primăvara anului 1898. În această primăvară au venit primii români, Dumitru Bomcota și Gheorghe Tutuianu, ce erau cumnați și care au poposit cu turmele de oi aici, venind de prin părțile Brașovului din comuna Satul Lung. Ei au dat numele satului de Movila Verde după movila care e pe mereaua satului. În 1900 satul avea 100 familii venite din toate părțile țării.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] În anul 1900 a venit din părțile Argeșului din Comuna Moșoaia Preotul Marin Moșoianu care a fost rugat de cele 100 de Familii să rămână în mijlocul lor, ei neavând preot și fiind deserviți de un preot bulgar din comuna Cogargea. Acesta a hotărât construcția bisericii în anul 1901 și a finalizat-o în anul 1904. Nu a rămas nici o pisanie despre construcția și sfințirea ei.
[ARHITECTURĂ, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Biserica este construită în mijlocul satului pe un teren pietros din piatră și cărămidă și acoperită cu tablă. Biserica este în formă de cruce, are trei turle în formă octogonală, având în față un pridvor cu patru stâlpi, cu lungimea de 21 m, lățimea de 6,5 m și la strane 12 m, este lucrată în piatră și în cărămidă de doi zidari albanezi cu o echipă de 15 muncitori.
[PICTURA] Pictura bisericii a fost făcută în anul 1904 în stil neobizantin de un pictor pe nume Păunescu. În anul 1937 i s-a facut o spălare de către zugravul Ion Vines din Negru Vodă. În anul 1960 catapeteasma a fost refăcută de pictorul Marinescu. În anul 2003 a fost pictată de către Domnul Ion Baltac în stil bizantin și tehnica ulei, Paroh fiind Raftu Gheorghe.
[ANEXE] Clopotnița, construită în anul 1927 la intrare în curtea bisericii, a fost refăcută în anul 2002 din beton la o înălțime 10 m. Casa Parohială a fost costruită în anul 1934 cu contribuția enoriașilor, din piatră și cărămidă, având o suprafață de 120 mp iar curtea casei parohiala 1800 mp.
[OBIECTE DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Biserica nu deține obiecte valoroase. [SIRUL PREOȚILOR] Pr. Moșoianu Marin 1900 – 1936, Pr. Postelnicescu Gheorghe 1936 – ????, pr. Fleșearu Marin ???? – ???? , Pr. Florea Marin 1987 – 1990, Pr. Fârte Robert 1990 – 1992, Pr. Albuleț Mihai 1992 – 1998, Pr. Raft Gheorghe 1998 – 2003, Pr. Mureșan Gheorghe 2003 -2007, Pr. Apostol Florinel 2007 – 2010, Pr. Bursuc Gabriel 2010 – 2014, Pr Alexandru Daniel 2014 până în prezent.
C. CIMITIRUL. În cimitirul parohiei noastre nu sunt înmormântate personalități bisericești sau laice.
D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu se cunosc activități culturale și filantropice în trecut.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL – MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE s.a.] Ocazional, parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară și are un grup de cateheză, format odată cu implementarea Proiectul Patriarhiei Române și Organizației World Vision – Romania Hristos împărtășit copiilor.
F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Înălțarea Domnului” ; [ADRESA] Str.Bisericii, nr. 3, comuna Independența, sat Movila Verde, judetul Constanța. [OFICIU PAROHIAL. NU SE INDICĂ NUMERE SAU ADRESE DE EMAIL PERSONALE ] Nu are telefon și site oficial.