A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. Parohia Petroșani este situată în comuna Deleni și face parte din Protoieria Altinum. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V.GEOGRAFIC, ISTORICO – DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Localitatea Petroșani, după denumirea veche Chioseler, este așezată la Vest de orașul Constanța, la o distanță de circa 52 km și la o distanță de 5 – 8 Km de granița Bulgariei. Satul Petroșani are urmatoarele vecinătăți: la Est satul Cobadin, la Vest satul Poienița, la Sud satul Fântâna Mare și la Nord satele Deleni și Adamclisi. Denumirea Petroșani i s-a dat prin anul 1930, avându-se în vedere stâncile de piatră ce înconjura satul. Acest sat a fost populat cu români pe la anul 1880 veniți din părțile Olteniei și Transilvaniei, care au fost împroprietăriți cu câte 25 ha de teren arabil. La venirea lor în acest sat, au găsit aici populație de origine tătară, care a dăinuit până prin anul 1922 când s-au retras în sate cu populație tătară mai numeroasă, iar de aici au emigrat în Turcia. Despre existența acestei populații tătare, există urme prin cimitirele vechi musulmane, din jurul satului. Astăzi populația satului este o masă compactă de români.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] [ISTORIA ZIDIRII EI] Din spusele bătrânilor reiese ca s-a pus temelia Bisericii pe la anul 1889, de obștea satului în frunte cu decedatul octogenar Neacșu Călin, care a colectat suma necesară construirii Bisericii odată cu războiul. Construcția s-a terminat prin anul 1903, cand s-a și sfințit. În anul 1940 biserica a fost deteriorată de cutremurul din Noiembrie și s-au făcut reparații în anul 1956 prin subvenție bănească acordată de catre Departamentul Cultelor și Sf.Episcopie Galați. Turlele au fost micșorate, neavând rezistență, fiind mari și cu fisuri.
[ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Sfânta biserică este în forma de cruce, având două turle în față și una ceva mai mare în spate, are o lungime de 25 m și lată de 12 m, construită din piatră și acoperită cu tablă galvanizată.
[PICTURA] Biserica nu este pictată
[ANEXE] Clopotnița este ridicată din piatră și dispune de un clopot mai mare. Casa parohială este într-o stare bună, cumpărată cu sprijinul enoriașilor în anul 1975.
[OBIECTE DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Biserica nu deține obiecte valoroase.
[ȘIRUL PREOȚILOR] Pr. Vasile Ciucă ???? – ???? , Pr Popa Jan ???? – ????, Pr.Begu Lucian – 1982 – 1985, Pr. Iftimie Tanase 1985 – 1986, Pr. Banciu Ștefan din 1986 până în prezent.
C. CIMITIRUL. În cimitirul parohiei noastre nu sunt înmormântate personalități bisericești sau laice.
D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu se cunosc activități culturale și filantropice în trecut.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE s.a.] Ocazional parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară și are un grup de cateheză cu copiii din parohie după modelul ,,Hristos împărtășit copiilor”.
F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”; [ADRESA] Str. Principală, nr 25, comuna Deleni, sat Petroșani, județul Constanța; [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.