A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII/CARTIERULUI D.P.D.V. GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia este situată în satul Deleni, comuna Deleni, județul Constanța. Denumirea sub care apare satul Deleni pentru prima oară, în documente, este Ienidja, denumire turcească. Acest nume a fost schimbat în anul 1940, adoptându-se numele actual de Deleni. Satul Deleni se află situat în partea de sud a județului Constanța, în podișul Oltinei, fiind reședința comunei Deleni. Satul Deleni este un sat vechi dar nu există nici un fel de document asupra înființării lui și niciun istoric cât de sumar asupra dezvoltării lui ulterioare, dar conform surselor istorice orale și altor mărturii vechimea lui este de secole. În sprijinul celor menționate vin următoarele: existența cimitirelor foarte vechi denumite „turcești” sau „cercheze”, cișmeaua de apă foarte veche și carierele romane de piatră care au fost exploatate de romani la începutul secolului al II – lea după Hristos, atunci când s-a construit Monumentul Triumfal de la Adamclisi. Populația existentă s-a stabilit prin strămutarea unora din Ardeal ca ciobani, altora din Băragan.
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica satului Deleni cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” este o construcție în formă de treflă cu abside, fiind construită între 16.03.2001 și 25.10.2001, ocazie cu care a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Dr. Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, preot paroh fiind Pr. Savin Iulian.
[ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Biserica este construită în formă de treflă cu abside din BCA, având o suprafață totală construită de 107.81 mp, o lungime de 12.80 m și o lățime de 6.80 m.
[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Nu este cazul.
[ȘIRUL PREOȚILOR] Primul preot a fost Drăghici Alexandru, urmat de preot Iftimie Tănase, preot Tanef Cătălin, preot Savin Iulian și preot Girel Marian (din 2003 până în prezent).
C. CIMITIRUL. Parohia deține un cimitir în suprafață totală de 7900 mp, înființat în anul 1819, în care sunt înmormântați doar enoriași ai parohiei.
D. ACTIVITATI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ]. Nu este cazul.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE S.A.]. Ocazional parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară și are un grup de cateheză format odată cu implementarea proiectului Patriarhiei Române și Organizației World Vision-România “Hristos, împărtășit copiilor”. Deasemenea, a participat la proiectul „Alege școala” al Patriarhiei Române și Organizației World Vision-România și la proiectul „De la copii pentru copii – cărți și jucării” realizat de Arhiepiscopia Tomisului și Inspectoratul Școlar Județean Constanța.
F. DATE DE CONTACT PAROHIE [HRAM]. „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” [ADRESA] Str. Școlii, Satul Deleni, Comuna Deleni, Județul Constanța. [OFICIUL PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.