A.ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V.GEOGRAFIC, ISTORICO – DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia Rariștea este situată în partea de S-V a Dobrogei, la 85 km față de municipiul Constanța, în apropierea comunei Ion Corvin, la aproximativ 4 kilometri de Mănăstirea Sfântul Apostol Andrei și la apoximativ 6 kilometri de șoseaua DN3, Constanța – Ostrov. Ea se învecinează la Nord cu șoseaua DN3, la Sud cu satul Lespezi, la Est cu Mănăstirea Sfântul Apostol Andrei, la Vest cu satul Brebeni. Satul Rariștea purta pe vremuri numele de Bazârghian din spusele locuitorilor etnici turci, care înseamnă marchidan (negustor) .
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica din satul Rariștea, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, a aparținut ca filie a Parohiei Negureni, din cuprinsul Protopopiatului din acea vreme, Adamclisi, păstrându-și acest statut până în anul 2006, când devine Parohie de sine stătătoare în subordinea Protoieriei Băneasa, al cărui sediu se mută ulterior în comuna Oltina, de unde dobândește numele de Protoieria Oltina, mai apoi luându-și denumirea latină de Protoieria Altinum, denumire păstrată și în prezent. [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Biserica din Parohia Rariștea, comuna Ion Corvin, Județul Constanța, se află situată în incinta cimitirului. În anul 1911 s-a pus piatra de temelie a bisericii, lucrările de construcție a lăcașului de cult desfășurându-se până în anul 1914, an în care s-au finalizat lucrările la acoperișul bisericii. Biserica este costruită din piatră, având formă de cruce, cu o turlă construită pe pronaos, având o lungime de 16 m, o lățime de 7 m, iar la abside o lățime de 12 m, fiind acoperită cu tablă galvanizată, care ulterior a fost înlocuită cu tablă lindab. Din istoricul vechi al satului, se spune din bătrâni că pe la 1878, primii locuitori care au venit aici au fost mocanii: Gheorghe Ivanciu, Dumitru Lupea, Ion Filip, Gheorghe Iancu, Vasile Moise, Ion Ungureanu, Dumitru Popa și alții, în frunte cu Simion Berbecaru, care după 1916 rămânând în Dobrogea au ajutat la definitivarea construcției bisericii . În anul 1927, cu sprijinul acestora s-au efectuat lucrările de tencuire ale bisericii. Din acest an nu s-a mai realizat niciun fel de lucrare, zidurile lăcașului de cult rămânând la stadiul de tencuială fără a fi înfrumusețate cu nici o formă de pictură. Biserica a fost sfințită în anul 1930, moment în care a primit hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir.
[ANEXE] Clopotnița, detașată de biserică, este construită din piatră cu stâlpi de rezistență și este acoperită cu tablă lindab, având lungimea de 3 m, lățimea de 3m și înălțimea de 5 m. A fost construită în anul 2014 în timpul preotului paroh Brăilescu Petru cu ajutorul familiei Ungureanu Constantin și Maria din cuprinsul parohiei.
[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Nu este cazul.
[ȘIRUL PREOȚILOR] Primul preot al Filiei Rariștea a fost Pr. Boris Lupașcu (1911- 1929), Pr. Virgil Nicolae (1929 – 1951), Pr. Petculescu Vasile (1951 – 1964), Pr. Pantazi Constantin (1964 -1975), Pr. Girip Ioan (1975 – 1986), Pr. Eftimie Ioan (1986 – 1996), Pr. Axente Marian (1996 – 2001). Filia Rariștea, în anul 2006, devine Parohie de sine stătătoare în timpul Preotului Gheorghe Daniel Jan (2001 – 2011), apoi a urmat Pr. Brăilescu Petru (2011 – până în prezent).
C. CIMITIRUL. Cimitirul a luat ființă odată cu punerea pietrei de temelie a Bisericii, în anul 1911. Nu există personalități bisericești sau laice înmormântate aici.
D. ACTIVITATI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ]. Nu este cazul.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE S.A.] La cererea enoriașilor, parohia organizează pelerinaje la diferite mănăstiri din țară, deasemenea săptămânal în parohia noastră se desfășoară un program de catehizare al enoriașilor și nu numai, precum și vizite pastorale la casele credincioșilor.
F. DATE DE CONTACT PAROHIE [HRAM] „Sfântul Mare Muceic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”; [ADRESA] Loc. Rariștea, Com. Ion Corvin, Jud. Constanța; [OFICIUL PAROHIAL] E-mail Parohiararistea@gmail.com; Nu are telefon și site oficial.
Surse bibliografice: Arhivele Naționale Constanța, Fond protopopiatul Adamclisi; Construcţia identitară la comunităţile turcă şi tătară din Dobrogea, Adriana Cupcea, 2006; Recensământul populaţiei din 21 februarie 1956: structura demografică a populaţiei. Vol. 3, Numărul şi repartizarea teritorială a populaţiei; Starea civilă; Naţionalitatea; Limba maternă; Nivel de instruire; Familii. Direcţia Centrală de Statistică, Bucureşti; Mică enciclopedie de tradiții românești, Ion Ghinoiu, Editura Agora, București, 2008; Sărbători și obiceiuri românești, Ion Ghinoiu, Editura Elion, București, 2002; Presă: *1949 Dobrogea Nouă, an II, nr. 223 (3 februarie 1949); * 1949 Dobrogea Nouă, an II, nr. 225 (5 februarie); *1953 Dobrogea Nouă, an VI, nr. 1457 (18 martie); *1953 Dobrogea Nouă, an VI, nr. 1559 (30 august).