Parohia Răzoarele

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V.GEOGRAFIC, ISTORICO – DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia Răzoarele este aşezată în partea de sud-vest a Dobrogei, pe şoseaua Constanţa-Oltina la o distanţă de 100 km faţă de Constanţa. Are ca vecini la răsărit satul Viile (Beilic), la apus comuna Lipniţa, la miază-noapte comuna Oltina şi la miază-zi oraşul Băneasa. La început satul Răzoarele a fost un sat compact numai cu turci, iar după spusele bătrânilor turci satul era aşezat lângă o pădure imensă de stejari care acum a dispărut şi care avea multă uscătură, de aceea i se spunea de către localnicii de atunci „Curuorman” din limba turcă ce se traduce „Pădurea uscată”. Ocupaţia lor era agricultura şi creşterea vitelor, de aici probabil și denumirea de mai târziu a satului de Răzoarele (răzor = ogor). Îndată cu alipirea Dobrogei la patria mamă, din anul 1877, au venit colonişti din părţile Olteniei, Mehedinţi şi Buzău în anul 1896, cărora li s-a dat pământ şi case de locuit. În anul 1898 au venit o a doua serie de colonişti, fii de veterani din părţile Olteniei, Vlaşca şi Buzău. Tot din aceleaşi zone au venit veterani în anul 1904-1905 şi 1906 care de asemenea au fost împroprietăriţi aici. Au trăit în bune condiţii cu băştinaşii turci, până în anul 1936 când în urma înţelegerilor între statul român şi turc toată populaţia turcă a părăsit satul şi au plecat în Turcia rămânând satul numai cu români. La fel ca turcii, românii se ocupau cu agricultura şi creşterea vitelor.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE [ISTORIA ZIDIRII EI] În anul 1925 sătenii au dobândit aprobarea de a colecta fonduri din satele apropiate, colectă ce a durat până în anul 1934-1935, când şi-au ales un loc în partea de nord a satului şi cu meşteri din sat, fără arhitecţi, au început construirea unei biserici cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Lucrarea acestei biserici a durat până în anul 1937. Biserica este construită cu temelie din piatră, ce a fost adusă de săteni cu căruţele trase de boi de la o carieră de piatră de peste graniţa actuală cu Bulgaria, dintr-o localitate numită Cranova, apoi este ridicată din chirpici făcuţi de săteni şi acoperită cu ţiglă care mai târziu este înlocuită cu tablă.
[PICTURA] Biserica este pictată în interior în anul 1937 de către pictorul din Silistra Ion Dobrescu, în ulei, în stil neo-bizantin. În acelaşi an a fost sfinţită de Preasfinţitulpărinte Gherontie Nicolau împreună cu un sobor de preoţi. Tot din obştea satului s-a construit în anul 1942 şi o casă parohială, dar care prin faptul că parohia Răzoarele devine filială şi nelocuind preot aici, aceasta deservește ca și creșă pentru copii celor care lucrau la stat.
[ISTORIA ZIDIRII BISERICII NOI] Odată cu trecerea timpului biserica a intrat într-un stadiu avansat de degradare, deși meșterii locali de la acea vreme au încercat să consolideze biserica prin turnarea unor stâlpi de susținere pe partea nordică. Așa că pe la anul 1996 au început discuțiile și demersul în vederea ridicării unui nou locaș de cult din cărămidă, ce a fost achiziționată din vechea clădire a școlii din satul Strunga. Temelia acesteia a fost săpată în anul 1998, chiar în locul unde a fost vechea geamie a satului și mai apoi casa parohială. Biserica a fost contruită în formă de cruce, iar finalizarea lucrărilor de zidire, finisare și acoperirea ei cu tablă s-a realizat în anul 2002 când a fost sfințintă de către Înaltpreasfințitul Teodosie Arhiepiscopul Tomisului dimpreună cu un sobor de preoți. Finanțarea acestei biserici a fost susținută de Consiliul local al Primăriei Oltina în fruntea căruia se afla la acea vreme domnul primar Costea Marin și cu sprijinul credincioșilor, cu aportul meșterului local Mustață Nicolae ce a fost ajutat de credincioșii acestei Parohii.

[PICTURA] În anul 2010 s-au depus actele la Comisia de Pictură în vederea înfrumusețării noului locaș de cult în tehnica fresco și s-au procurat o parte din materiale necesare.
[ANEXE] În anul 2004, deoarece era mare nevoie ca preotul să locuiască în sat, s-a turnat temelia din piatră pentru casa parohială ce a fost ridicată din chirpici și acoperită cu țiglă de către câțiva meșteri locali. Aceasta a fost ridicată lângă biserică, pe locul fostei case parohiale și a fost finalizată în anul 2007.
[ȘIRUL PREOȚILOR] În această Parohie, după spusele bătrânilor, de-a lungul unei perioade cuprinsă între anii 1940 și 2015, au slujit un număr de nouă preoţi. Primul preot hirotonit la această parohie (Răzoarele, Cărpiniş şi Strunga), chiar când s-a sfinţit biserica, a fost preotul Rădulescu Tudor, apoi la scurt timp a fost adus preotul Nuțu Alexandru, care a ridicat aici și casa parohială. Deoarece în perioada comunismului a fost criză de preoți, iar preotul Alexandru s-a transferat la altă parohie, Parohia Răzoarele devine filiala Parohiei Lipnița unde slujea preotul Zamfirescu Vasile. În locul acestuia, la Parohia Lipnița, a venit ca slujitor preotul Diacu Ştefan pe o perioadă de şapte ani (1983-1990), urmat apoi de preotul Ţăranu Stelian-Ioan care cu ajutorul autorităţilor locale şi împreună cu sătenii se pun bazele ridicării unui nou locaş de cult în satul Răzoarele, întrucât cel vechi era în stadiu avansat de degradare. Tot în timpul sfinţiei sale şi tot cu ajutorul Primăriei şi al meşterilor din sat se face o troiţă închinată eroilor, situată chiar lângă şcoală. Începând cu anul 1997 urmează a sluji preotul Mototol Gabriel pe o perioadă de un an, timp în care parohia Răzoarele devine parohie de sine stătătoare şi aici este numit preotul Nedea Dumitru care continuă demersurile pentru ridicarea noului locaş de cult chiar pe locul vechiului locaş de cult musulman. Când a fost sfințită biserica cea nouă a fost sfințit noul preot Kissinger Eduard-Petru ce slujeşte doar un an. Ultimul preot ce slujește la această parohie este preotul Iftimie Florin.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE] Parohia Răzoarele are un grup de cateheză ce a fost inclus în Proiectul pentru prevenire Hiv/Sida, Proiectul Alege școala, cât și în Proiectul Hristos împărtășit copiilor ale Patriarhiei Romane și Organizației World Vision – România. În fiecare an în ziua de Crăciun corul de copii prezenta un mini concert de colinde.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Nașterea Maicii Domnului”; [ADRESA] Str. Bisericii nr. 105, Sat Răzoarele, Comuna Oltina, Județul Constanța; [OFICIU PAROHIAL] parohiarazoarele@yahoo.ro / www.parohiarazoarele.blogspot.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *